Εκτύπωση

Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

kavala-tektoniki-stoa-platon-masonoi-tektonismos-stoaΜετά από μια δεκαετία πολέμων, εθνικών συμφορών και οπισθοδρόμησης όλης της χώρας σε κάθε τομέα και η Καβάλα ακολούθησε ένα δύσκολο δρόμο σε κάθε έκφανση της ζωής της.


Από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 το· καπνεμπόριο άρχισε να συρρικνώνεται ( εδώ και 10 χρόνια δεν υπάρχει πιά ) αφού η τεχνολογική πρόοδος οδήγησε στη μείωση της παραγωγής εκλεκτών ποικιλιών καπνού αφενός και αφετέρου η χρήση μηχανικών μέσων προκάλεσε δραματική μείωση εργατικών χεριών. ·Η ανεργία λοιπόν· ώθησε· τον πληθυσμό μας και όλης της Μακεδονίας στη μετανάστευση κυρίως στη Γερμανία και η ζωή της πόλης άρχισε να ασχολείται βασικά με το εμπόριο γενικά, την αλιεία, τον τουρισμό· την μεταποίηση και τη βιομηχανία.


Για μερικές δεκαετίες μέχρι το 1990 το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού απασχολείται στον τριτογενή τομέα παραγωγής, αλλά με την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού κλείνουν όλες οι βιοτεχνίας παραγωγής ενδυμάτων( και στην λοιπή Μακεδονία ) αφού υπήρξαν πλέον εν αφθονία φθηνά εργατικά χέρια στα γειτονικά μας κράτη, γεγονός που δημιούργησε αξιοσημείωτη ανεργία.


Το ευτύχημα είναι η εύρεση πετρελαίου ανοιχτά της Θάσου όπου λειτουργεί μονάδα που εξορύσσει και αποθειώνει πετρέλαιο και ιδρύθηκε η μοναδική Ελληνική εταιρεία φωσφορικών λιπασμάτων καθώς και αρκετές μονάδες επεξεργασίας μαρμάρου , πράγμα που προκάλεσε οικονομική ανάσα στην πόλη. Η αλιεία είναι εξαιρετικά ανεπτυγμένη έχοντας μια από τις μεγαλύτερες ιχθυόσκαλες της Μεσογείου και καλύπτει· τις ανάγκες της Αθήνας και άλλων πόλεων και εξάγονται σημαντικές ποσότητες αλιευμάτων.


Ο τουρισμός με κύριο προορισμό την καταπράσινη Θάσο προσελκύει πάρα πολύ μεγάλο αριθμό αλλοδαπών και ημεδαπών τουριστών, με σημαντική παραγωγή λαδιού και μελιού άριστης ποιότητας. Η παραγωγή εκλεκτών ποικιλιών σταφυλιών στο νομό, συντελεί στην οικονομική ανάπτυξη με αθρόες εξαγωγές κάθε χρόνο σε όλη την Ευρώπη. Παράγονται δε εξαιρετικές ποιότητες κρασιών. Λόγω της αυξημένης εμπορικής κίνησης κατασκευάστηκε νέο μεγάλο και σύγχρονο λιμάνι, άρτια εξοπλισμένο. Λειτουργεί δε εδώ και 25 χρόνια μεγάλο διεθνές αεροδρόμιο.·

 

 

 

Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος.

Copyright © 2011 Platonlodge.gr