Εκτύπωση

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΤΟΑΣ ΠΛΑΤΩΝ

tektoniki-stoa-platon-kavalaΠριν από την ίδρυση της Στοάς μας στις περιοχές της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας καθώς και στη Δυτική Θράκη λειτουργούσαν οι Σ.΄. Στ.΄. «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» στις Σέρρες ιδρυθείσα το 1904 , Πρεσβυγενής στη Βόρειο Ελλάδα.·

«ΦΙΛΙΠΠΟΣ» Αν.΄. Θεσ/νίκης· το 1907.

«ΕΛΠΙΣ»········ Αν.΄. Δράμας······ το 1909.

«ΤΣΙΜΙΣΚΗΣ» Αν.΄. Αλεξανδρουπόλεως το 1920.

Κατά τον μήνα Δεκέμβριο του 1921 ανήσυχοι Τέκτονες γειτονικών Σ.΄. Στ.΄. και άλλοι προερχόμενοι από Ελληνικές Στοές της Κων/πολης , κάτοικοι της Καβάλας, συγκεντρώθηκαν και αποφάσισαν να ιδρύσουν Τεκτονική Στοά υπό το όνομα ΠΛΑΤΩΝ .

Έτσι τον πρώτο πυρήνα της υπό σύσταση Στοάς αποτέλεσαν οι Αείμνηστοι Αδ.΄. Αδ.΄.Plato and Aristotle

ΣΟΛΩΝ·ΠΕΤΥΧΑΚΗΣ······ :· Δ/ντής του Τελωνείου

ΝΙΚΟΛΑΟΣ·ΣΓΟΥΡΟΣ····· :· Καπνέμπορος

ΑΝΤΩΝΙΟΣ·ΣΓΟΥΡΟΣ····· :· Καπνέμπορος

ΘΕΟΦΑΝΗΣ·ΠΑΝΤΑΖΗΣ·· : ·Έμπορος

ΙΩΑΝΝΗΣ·ΜΑΡΚΑΤΖΗΣ··· :· Δικηγόρος

ΙΩΑΝΝΗΣ·ΤΕΡΜΕΝΤΖΗΣ·· :· Έμπορος

ΓΟΥΪΔΟ ΜΟΔΙΑΝΟ········ · :· Καπνικός υπάλληλος

ΑΒΡΑΑΜ·ΜΠΕΝΣΟΥΣΑΝ·· : Έμπορος· και

ΜΑΝΘΟΣ·ΜΙΜΟΣ···· ······· :· Ιδιωτικός υπάλληλος

ΞΕΝΟΦΩΝ·ΑΝΤΥΠΑΣ······· : Φαρμακοποιός εκ Κων/πόλεως

ΑΝΑΣΤ.·ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ··· : Έμπορος εκ Κων/πόλεως

ΑΛΕΞ. ΒΑΛΛΕΡΑΣ· ········· : Καπνέμπορος εξ Αθηνών· και

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΡΙΜΕΡΗΣ······· : Δ/ντής της Εμπορικής Σχολής εκ Κερκύρας

Με σχετικό πίνακα προς την τότε Γαληνοτάτη Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδος ( αρχική ονομασία της Μεγ.΄. Στ.΄.) ζήτησαν με τα απαραίτητα έντυπα την έγκριση για την ίδρυση Σ.΄.Στ.΄. υπό το όνομα ΠΛΑΤΩΝ.

Η Γαλ.΄.Μεγ.΄. Αν.΄. με τον αριθ.πρωτ.· 220/20-4-1922 πίνακα ενέκρινε την κατ΄αρχήν ίδρυση· Στοάς στην πόλη της Καβάλας. Με τον αριθ.πρωτ. 174/27-4-1923 πίνακα ενέκρινε την ίδρυση Στοάς υπό το όνομα ΠΛΑΤΩΝ υπ΄αριθ. 63 .

Με τον αρ.πρωτ. 176/7-12-1923 πίνακα της Γαλ.΄.Μεγ.΄. Αν.΄. δόθηκε ή έγκριση μυήσεων εις τους τρεις βαθμούς προκειμένου να στελεχωθεί το νέο Εργαστήριο και παράλληλα δόθηκε η εντολή για την πραγματοποίηση Αρχαιρεσιών για την εκλογή του πρώτου Συμβουλίου Αξ/κών .

Με τον αρ.πρωτ. 1/10-1-1924 πίνακα της Σ.΄.Στ.΄. ΠΛΑΤΩΝ αναγγέλθηκε στην Γαλ.΄. Μεγ.΄. Αν.΄. η εκλογή του ΠΡΩΤΟΥ Συμβουλίου2 Αξ/κών· και με τον αρ.πρωτ. 2/10-1-1924 ο ΠΛΑΤΩΝ απέστειλε στην Γαλ.΄. Μεγ.΄. Αν.΄. τα δικαιώματα εκδόσεως Ιδρυτικού Διπλώματος.

 

Τέλος με τον αρ.πρωτ. πίνακα 137/14-2-1924 έδωσε την εντολή επίσημης εγκαθιδρύσεως· της νέας Σ.΄. Στ.΄. και έτσι άρχισε πλέον η λειτουργία της και μάλιστα τότε καθιερώθηκε η ημέρα της Τρίτης ως ημέρα εργασιών που ακολουθείται συνεχώς μέχρι σήμερα !. Επίσης ως γενέθλιος μήνας της εορτής· μας είναι ο Φεβρουάριος.

tektoniki-stoa-platon-kavala

Το έτος 1924 πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες μυήσεις στους τρεις βαθμούς που ήταν :

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ·ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟΣ : Ιατρός εκ Κεφαλληνίας

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ·ΒΑΝΑΚΟΣ········· : Iδ. Υπάλ. εκ Κων/πόλεως

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ·ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ··· : Ιδ. Υπάλ. εκ Κων/πόλεως

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΝΣΟΥΛΙΔΗΣ······ : Ιατρός εκ Καβάλας

ΠΥΡΡΟΣ·ΟΘΩΝΑΙΟΣ············· : Ασφαλιστής

ΙΣΑΑΚ ΣΑΛΕΜ········ · ··········· : ·Καπνέμπορος.

Η Στ.΄. μας με τον αρ.πρωτ. 5/22-4-1924 γνωστοποιεί προς την Γαλ.΄. Μεγ.΄. Αν.΄. την μύηση των ανωτέρω και αποστέλλει το Πρακτικό της Εγκαθιδρύσεως της Σ.΄. Στ.΄. «ΠΛΑΤΩΝ» αρ.΄. 63 εν Αν.΄. Καβάλας και της ορκωμοσίας του Πρώτου Συμβουλίου Αξ/κών του Τεκτ.΄. έτους 1924-1925.

Έτσι το ΠΡΩΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΞ/ΚΩΝ για το 1924 αποτελέσθηκε από τους Αείμνηστους Αδ.΄. ( Η θητεία των Συμβ.΄. Αξ/κών τότε ήταν ετήσια δηλ. Οκτώβριο με τέλος Σεπτεμβρίου του επόμενου έτους).

ΣΕΒ.΄.······· : ΣΟΛΩΝ·ΠΕΤΥΧΑΚΗΣ

Α΄. ΕΠ.΄.··· : ΓΕΩΡΓΙΟΣ·ΤΡΙΜΕΡΗΣ

Β.΄.ΕΠ.΄.··· : ΑΝΤΩΝΙΟΣ··ΣΓΟΥΡΟΣ

ΡΗΤ.΄.······· : ΙΩΑΝΝΗΣ·ΜΑΡΚΑΤΖΗΣ

ΓΡΑΜ.΄.····· : ΝΙΚΟΛΑΟΣ·ΣΓΟΥΡΟΣ

ΤΑΜ.΄.·· · ·· : ΑΒΡΑΑΜ·ΜΠΕΝΣΟΥΣΑΝ

Α.΄. ΔΟΚ.΄. :·ΓΟΥΪΔΟ ΜΟΔΙΑΝΟ

ΕΛΕΟΝ.΄.··· : ΞΕΝΟΦΩΝ ΑΝΤΥΠΑΣ

ΤΕΛΕΤ.΄.···· : ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

ΣΤΕΓ.΄.······ :·ΜΑΝΘΟΣ·ΜΙΜΟΣ

Οι σημερινοί Αδελφοί του ΠΛΑΤΩΝΟΣ έχοντες στην ιστορική μνήμη μας την οφειλή Τιμής και Υπάρξεως της Σ.΄. Στ.΄. μας στους προπολεμικούς Ιδρυτές και συνεχιστές του μεγάλου έργου τους μέχρι το 1940 και πιστεύοντες ότι κοσμούν την Αιωνία Ανατολή , δηλώνουμε ότι «Είναι εσαεί στη μνήμη μας» καθώς· εκατοντάδες Αδελφοί προσέφεραν απλόχερα και με προσήλωση στην Ιδέα του Τεκτονισμού, τον πνευματικό και υλικό εαυτό τους για την Ίδρυση, Ύπαρξη και Επιβίωση του ΠΛΑΤΩΝΟΣ επί μακρόν.

Διότι αν τα έτη της πρόσκαιρης ζωής μας αποτελούν το μεγαλύτερο και σημαντικότερο μέρος της εδώ παρουσίας μας , στην Ιστορία μιας Στοάς αποτελούν τα σταθερά βήματα προς την Αιωνιότητα, πράγμα που διαπιστώνεται από την 87ετή ζωή της Σ.΄. ΣΤ.΄. μας· 1924-2011.

 

 

Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος.

Copyright © 2011 Platonlodge.gr