Εκτύπωση

ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΚΤΟΝΕΣ

delacroixΤΟΥ ΑΔ.΄. Β.Π.

    Κατά τον Ελευθεροτεκτονισμό «ελευθερία είναι η δύναμις του πράττειν ή του μη πράττειν τι συμφώνως προς την ιδίαν θέλησιν». Είναι το δικαίωμα όπερ έχει έκαστος να πράττη παν το μη αντικείμενον εις τον νόμον, την ηθικήν και την ελευθερίαν του άλλου. Η ατομική ελευθερία επομένως δεν είναι δυνατόν να είναι απεριόριστος και απόλυτος, αλλά πλαισιούται εντός των ορίων της ελευθερίας του συνόλου» .
   Εις τον Ελευθεροτεκτονισμόν η ελευθερία της βουλήσεως, η αυτονομία του ηθικού νόμου είναι βασική και θεμελιώδης σκέψις. Ο Ελευθεροτεκτονισμός πιστεύει εις το ότι ο άνθρωπος ιδιαιτέρως δύναται να μεταβάλη τας κοινωνικώς επιβλαβείς τάσεις του. Η ορθώς εννοουμένη ελευθερία είναι το ουσιωδέστατον θέμα του Ελευθεροτεκτονισμού».  (Εγκυκλοπαίδεια της Ελευθέρας Τεκτονικής του +Αδ.΄. Νέστορος Λάσκαρι 1951).

Με άλλα λόγια ελεύθερος άνθρωπος είναι εκείνος που κατορθώνει να χαλιναγωγεί τα πάθη του, τις αδυναμίες του και να εμφανίζεται στις εκδηλώσεις όχι μόνο των σκέψεών του, αλλά και των πράξεών του, ανώτερος από το άτομο.

    Εις τους μεγάλους απελευθερωτικούς αγώνες των τελευταίων αιώνων διαφόρων κρατών ο Ελευθεροτεκτονισμός δεν αναμίχθηκε και δεν αναμιγνύεται σε οποιαδήποτε πολιτική ή οικονομική επανάσταση.
Όπου όμως προετοιμάστηκαν απελευθερωτικά κινήματα υπέρ της ελευθερίας, βρίσκουμε στην πρώτη γραμμή  Ελευθεροτέκτονες που έδρασαν σαν άτομα. Έτσι κατά τον Αμερικανικό πόλεμο υπέρ της ανεξαρτησίας επί κεφαλής εμφανίζονται σχεδόν μόνο Ελευθεροτέκτονες αλλά και σε άλλες επαναστάσεις υπάρχει η έντονη παρουσία τους.

    Ας εξιστορήσουμε λοιπόν χρονολογικά τη συμμετοχή Τεκτόνων σε εθνικές επαναστάσεις στους 18ο και 19ο  προηγούμενους αιώνες.

1776 ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ.

Ο Τεκτονισμός εμφανίστηκε στις Η.Π.Α. το 1729  και είχε ταχύτατη εξάπλωση σε όλες τις πολιτείες . Την 4η Ιουλίου του 1776 από τους 46 αντιπροσώπους οι οποίοι υπέγραψαν την Διακήρυξη της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας οι 25 ήταν αποδεδειγμένα Τέκτονες  με εξέχοντα τον αρχιστράτηγό τους Τζορτζ Ουάσινγκτον ο οποίος καθόλο τον πόλεμο και την 8ετή προεδρία του στις ΗΠΑ διετέλεσε Σεβάσμιος της Σ.΄.Στοάς του «ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ». Μεταξύ των Αντιπροσώπων ήταν και ο Τέκτων Βενιαμίν Φραγκλίνος ο οποίος ως πρέσβης των ΗΠΑ εις την Γαλλία προσφώνησε και παρέστη στη μύηση του μοναδικού Βολταίρου το 1778. Όλοι αυτοί οι επώνυμοι Τέκτονες των ΗΠΑ μαζί με το λαό τους συνετέλεσαν στην ανεξαρτησία τους.
Ακόμη εκ των 41 προέδρων των ΗΠΑ οι 22 υπήρξαν Τέκτονες και μερικοί Σεβάσμιοι στις Στοές τους !.

french revolution1789 ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ.

Ο Τεκτονισμός στη Γαλλία εμφανίστηκε το 1725 και ιδρύθηκε μάλιστα από Άγγλους Τέκτονες. Σημειώνεται ότι κατά την επανάσταση λειτουργούσαν 629 Στοές εξ ών 65 στο Παρίσι  !.
Είναι αναντίρρητο γεγονός ιστορικά διαπιστωμένο ότι πολλοί εκ των πρωτεργατών της Γαλλικής επανάστασης ήταν Ελευθεροτέκτονες, αλλά εσφαλμένα αυτό συνέτεινε στο να επικρατήσει η γνώμη ότι ήταν έργο τους η επανάσταση για το οποίο κατηγορήθηκε επίμονα.
 
«Είναι εκτός πάσης αμφιβολίας ότι η Ελευθεροτεκτονική ιδεολογία επέδρασε σημαντικώς εις την διάδοσιν της ελευθερίας της σκέψεως και των προοδευτικών ιδεών , αίτινες και επροκάλεσαν ακολούθως την λαίκήν εξέγερσιν. Είναι επίσης βέβαιον ότι ο Γαλλικός Ελευθεροτεκτονισμός εδάνεισεν εις την Επανάστασιν την τριλογίαν του «Ελευθερία-Ισότης-Αδελφότης» (Τεκτ.΄. Εγκ.΄.). Τέκτονες ήταν οι Δαντόν, Ντεμουλέν, Κοντορσέ, Γκαρά, Μπροσσό, Σαμφόρ, Ραμπό Σαιντ Ετιέν μέλη μάλιστα της Στοάς «Εννέα Αδελφοί», καθώς και άλλοι Αδελφοί.
Είναι γεγονός ότι ο Τέκτων στρατηγός Ντε Λαφαγιέτ  συνέταξε την  περίφημη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη την 13-9-1791 την οποία επεξεργάστηκε στη Στοά του «ΑΙΧ» .
Σημειώνεται ότι είναι απολύτως εξακριβωμένο ότι ο Μέγας Ναπολέων ήτο Τέκτων πριν αναγορευθεί αυτοκράτωρ.και μυήθηκε στη στρατιωτική Στοά του Τάγματος των «Φιλαδέλφων».Επίσης οι πέντε αδελφοί του ήταν Τέκτονες και χρημάτισαν Μεγ.΄. Διδ.΄. και Σεβ.΄. Εκ των στραταρχών της Γαλλίας οι οποίοι υπηρέτησαν υπό τον Ναπολέοντα οι 22 εκ των 30 ήταν Τέκτονες !.

1810-1825 ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ.

    Τέκτονες ήταν οι Χοσέ Ντε Σαν Μαρτίν 1778-1850 και ο Σίμον Ντε Μπολίβαρ 1783-1830 οι οποίοι ηγήθηκαν επί έτη σε απελευθερωτικούς αγώνες κατά της Ισπανικής και Πορτογαλικής  αποικιοκρατίας που καταδυνάστευαν όλη τη Νότια Αμερική. Εθνικοί Ήρωες οι ανωτέρω οι οποίοι και με άλλους Τέκτονες πολεμώντας επί  15 έτη κατόρθωσαν να δώσουν την  ευκαιρία στα κράτη να αποκτήσουν την ελευθερία τους..
     Ο Μαρτίν απελευθέρωσε την Αργεντινή , τη Χιλή και το Περού.
   Ο Μπολίβαρ απελευθέρωσε τη Βενεζουέλα, Κολομβία, Εκουαδόρ, Παναμά και Βολιβία. Επονομάστηκαν «Ελευθερωτές» και δεκάδες προτομές τους κοσμούν και σήμερα πλατείες της Ν.Α. και των ΗΠΑ και του Μαρτίν υπάρχει προτομή σε πάρκο της λεωφόρου Αλεξάνδρας στην Αθήνα.

1821 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ.

    - Ο Τεκτονισμός εγκαθιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1811.
    - Οι κορυφαίοι της Επαναστάσεώς  μας υπήρξαν Τέκτονες
    - Η Φιλική Εταιρεία συστήθηκε από Τέκτονες.

     Οι Έλληνες Τέκτονες εμπνεόμενοι από τις περί ελευθερίας ιδέες του Τεκτονισμού, όπως και άλλοι Τέκτονες πρωτοστάτησαν στις εθνικές τους επαναστάσεις, και με τον μεγάλο πόθο της απελευθέρωσής τους εργάστηκαν συστηματικά για την προπαρασκευή της Ελληνικής Αναγεννήσεως και με όλο το λαό επέτυχαν την μετά από σκληρούς και αιματηρούς αγώνες Ελευθερία της Πατρίδος μας.
    Μεγάλος αριθμός Ελλήνων Τεκτόνων  συμμετείχε στην προετοιμασία της Επαναστάσεως όπως οι ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας Αδελφοί μας Ξάνθος, Σκουφάς και Τσακάλωφ. Ο Εθνομάρτυρας Οικουμενικός Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε΄. ΟΙ Αδελφοί πρίγκηπες Υψηλάντηδες. Ο Μεγάλος Κολοκοτρώνης. Μουρούζης , Καποδίστριας. Ο Πρωτομάρτυρας Ρήγας Φεραίος, ο Διονύσιος Ρώμας, Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, Περραιβός, Αναγνωσταράς, πολλοί κορυφαίοι έμποροι, διπλωμάτες από Μόσχα, Κίεβο και Οδησσό και τόσοι άγνωστοι Φιλικοί Τέκτονες  ενίσχυσαν τον αγώνα με τις υπέρ της ελευθερίας ιδέες του Ελευθεροτεκτονισμού .
    Έγραψε στο ιστορικό του δοκίμιο περί της Φιλικής Εταιρείας ο Ιωάννης Φιλήμων « Εδανείσθησαν πολλούς κανόνας από την Εταιρείαν των Μασσώνων και τους εφήρμοσαν εις το πνεύμα και τα πάθη του Έθνους».
    Στην Κρητική Επανάσταση του 1866 οι Τέκτονες Μαυροκορδάτος, Δαμασκηνός, Παπαδάκης, Ροδοκανάκης κα. μετείχαν στον πυρήνα των επαναστατικών δυνάμεων  και Στοές παρείχαν κάθε δυνατή υλική και ηθική βοήθεια. Και στην επανάσταση του 1896 πάλι Τέκτονες βοήθησαν ενεργά.
    Κατά τον Μακεδονικό Αγώνα ιδρύονται Στοές σε διάφορες πόλεις Θεσ/νίκη, Σέρρες, Δράμα οι οποίες υπήρξαν για χρόνια εθνικά κέντρα παροχής κάθε βοήθειας . Εδώ θυσιάστηκε και ο Αδελφός μας Παύλος Μελάς.1861-1870  ΙΤΑΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ.

Ο Τεκτονισμός στην Ιταλία εμφανίστηκε το 1733 και ιδρύθηκε από Άγγλους.
H Ιταλία ήταν διασπασμένη σε κρατίδια με έντονες διαφορές.
Έτσι από το 1861  ο Τέκτων Γκιουζέπε Γκαριμπάλντι βουλευτής Ρώμης με επίσης Τέκτονες τους Μαντσίνι, Κρίσπι, Λαφαρίνα, Μπουσκαλιόνε, Φοσέ, Μπίξι, Καβούρ ( μετέπειτα πρωθυπουργός) και άλλους Αδελφούς  ξεκίνησαν ένα 10ετή αγώνα συνένωσης όλων των κρατιδίων σε ένα, πράγμα που επιτεύχθηκε το 1870 και η Ιταλία έγινε όπως είναι σήμερα. Ο Γκαριμπάλνντι ως εθνικός ήρωας της Ιταλίας τιμήθηκε από τους εκεί Τέκτονες και έγινε ισόβιος Μέγας Διδάσκαλος ο οποίος έλεγε :
«Ο Ελευθεροτεκτονισμός θα φέρει προς τα πρόσω την ανθρωπότητα . Η διαρκής χρήση των ιερών θεμελιωδών αρχών του θα επιφέρει την αδελφική ένωση όλων των εθνών».
Στη  Ρώμη υπάρχει μεγάλο άγαλμά του όπου παρίσταται έφιππος.
   
KΑΙ ΑΛΛΟΙ ΤΕΚΤΟΝΕΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΕΣ.

    Και σε άλλες χώρες που αγωνίστηκαν για την ελευθερία τους, πάλι Τέκτονες ήταν μεταξύ των εξεγερμένων όπως ο Λάγιος Κόσουτ στην Ουγγαρία εθνικός τους ήρωας, στις Ισπανία και Πορτογαλία , Σερβία ο εθνικός τους ήρωας Καραγεώργης ή Καραγεώργεβιτς κλπ.

Όλα τα ανωτέρω ιστορικά πρόσωπα τιμούν τον Τεκτονισμό. Ελευθεροτέκτονες που πίστευαν ακράδαντα στην Ελευθερία, αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την πατρίδα τους. Υμνήθηκαν ως Εθνικοί Ήρωες και αυτή η προσφορά τους αποδεικνύει το πόσο ζωντανή είναι στους Ελευθεροτέκτονες η πίστη στο έθνος τους και στο λαό τους.

 

 

Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος.

Copyright © 2011 Platonlodge.gr